MENU BAR

Tuesday, 2 July 2013

Penyakit TIROID.. Jangan Ambil Mudah!!!

Assalamualaikum... hye readers... hari ni nak kongsikan dengan u olss about Thyroid ni. U olss tau tak ape dia Penyakit Thyroid ni? kalau ada yang tau tu good for you la. bagi yang tak tau, u olss should take note about this disease. Jangan ambil mudah ye, coz kalau you ols biarkan begitu sahaja kesannye agak merbahaya jugak...

KENALI TIROID
Apa itu TIROID? BERBAHAYAKAH??
Penyakit berkaitan tiroid merupakan masalah kesihatan biasa yang mampu menjangkiti sesiapa pun. Malah separuh daripada bilangan pesakit tiroid sehingga kini masih belum menyedari mereka sebenarnya menghidap penyakit itu.

Pesakit tiroid kebiasaannya sukar menurunkan berat badan yang dikatakan meningkat akibat penyakit itu meskipun setelah puas berdiet dan mengikuti program senaman secara konsisten. Justeru masalah berkaitan tiroid harus diambil serius dan pesakit perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan segera kerana ia juga boleh dikesan sebagai kanser! 

Penyakit Tiroid Terbahagi kepada dua jenis:-
i) Hipertiroidisme/Tirotosikosis
ii) Hipotiroidisme

"Hipertiroidisme" berlaku disebabkan hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada org biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah:

- Grave's disease. Antibodi di dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya pesakit tiroid akan akan mengeluarkan hormon yang berlebihan pada setiap sel tiroidnya.
- Thyroiditis (tiroid bengkak). Selalunya keadaan ini boleh menjadi elok sendiri
- Toxic nodule goitre. Terlalu banyak iodin di dalam makanan.

Antara Tanda org yang menghidapi Tiroid jenis "Hipertiroidisme":-

- Bengkak di leher
- Cirit Birit
- Degupan Jantung bertambah, sentiasa berdebar debar
- Gementar dan gelisah, terketar ketar
- Haid tdk teratur, kurang atau tidak datang
- Kesuburan turun
- Penumpuan kurang
- Mata menjadi besar (bulging)
- Angin yang tidak menentu
- Kejang Otot
- Oesteoporosis
- Pengeluaran peluh yang banyak
- Suhu badan naik, tak tahan panas
- Rambut tidak kuat
- Sukar bernafas, Sukar tidur
- Tekanan darah naik
- Turun berat badan walau selera naik
- Lemah
 

"Hipotiroidism" pula merupakan keadaan tiriod yang sering berlaku dan biasa berlaku terhadap wanita. Ianya disebabkan oleh penghasilan hormon tiroid yang tidak mencukupi. Sekiranya ia tidak dirawat ia boleh menyebabkan peningkatan risiko untuk mendapat kegemukan (Obesiti), penyakit jantung dan kemurungan

Antara tanda org yang menghidapi Tiroid jenis "Hipotiroidism":-
- Kesukaran untuk menurunkan berat badan. Walau melakukan berbagai jenis senaman,
- Penambahan berat badan. Walaupun anda melakukan senaman dan berdiet.
- Kemurungan atau kegelisahan
- Cepat berasa letih
- Faktor Genetik
- Masalah haid yang banyak dan kerap sakit ketika period
- Masalah sembelit yang teruk
- Masalah rambut menjadi kasar dan kering serta mudah putus. Manakala kulit
menjadi kasar dan berkuping
- Sakit otot dan sendi. Masalah capal dan tendonitis.

Siapakah yang berisiko mendapat Tiroid
- Perempuan
- Mempunyai sejarah keluarga (Genetik)
- Mengidap sakit pituitari atau endokrin yang lain
- Usia lebih dari 60 tahun. Boleh juga berlaku pada org yang lebih muda

- Orang yang kuat merokok.


 

LAGI INFO MENGENAI TIROID
(jawapan adalah daripada pesakit tiroid yang telah menggunakan PREMIUM BEAUTIFUL)

soalan:
Assalam kak...ana nk tnye..ritu akak ckp akak TIRIOD ke? yg kat leher tu ye? dia ada effect pape ke? ritu ada kenalan ana pm ana...da kwin 1thn belum ada zuriat...dia ckp dia tiriod xleh mkn herba cmtu la...so maharani xleh la...doktor la ckp sbb bende2 pil xleh...so ana nk bantu dia utk dpt zuriat...period dia lak cycle mcm ana jgk...

jawapan:
walaikumsalam ana comel ;)
akk ada thyroid dari zaman sebelum kahwin. doctor kesan dari tahun 2006.
awal tahun 2012 Alhamdulillah hormon thyroid akk normal dah.tak perlu akk telan ubat beradiasi yang bakal rosak kan sel2 otak akk dan sel2 otak anak2 akk yg masih kecik tu.
tak perlu lagi jadikan hukm tu rumah kedua untuk amik darah dan berejam jumpa doctor.

thyroid ni semua org ada...tinggal normal dengan tak normal je.
hormon thyroid ni tempat dia dekat2 dgn peti suara kita.
hormon thyroid ni la yg mengawal semua organ badan kita termasuk organ peranakan kita.

memang betul, majoriti org yang ada thyroid SUKAR HAMIL... dan bila hamil risiko dia tinggi utk ibu dan nauzubillah ada effect utk bayi.bila hamil, doctor memang akan pantau kita selalu. dan details scan confirm perlu dijalankan untuk kenalpasti organ dalaman bayi dalam keadaan sihat atau tak.

jangkamasa doctor sarankan untuk makan ubat thyroid hanya la 3 tahun je. kalau lebih dari tu risiko untuk dapat sakit buah pinggang pulak.sbb dos ubat tjyroid memang bagi kesan untuk tulang dan buah pinggang.

antara risiko lain, thyroid boleh akibatkan sawan dan mati mengejut sbb dia kacau organ utama kita iaitu jantung..org yg ada thyroid jantung dia tak stabil...denyutan dia lain dari denyutan biasa sbb terlalu laju.

dan thyroid ni kalau lebih dari 3 tahun serius dalam diri kita, risiko kanser anytime boleh jadi.

jadi ana boleh share dengan kawan ana,
PREMIUM BEAUTIFUL adalah salah satu kaedah rawatan alternatif untuk seimbangkan sebarang hormon badan yang tak stabil dan bermasalah dalam diri kita.
apa salah nye cuba dulu pakai pb sbb tindakan FIR tu secara semulajadi akan stabil kan balik hormon thyroid dia. dari bertahun dia makan ubat thyroid yg tinggi kesan dia utk organ badan yg lain kan.

kalau tak rawat, macam gambar ni lah jadi nye hormon thyroid tu. walau dah operate buang dia tetap boleh besar balik dan jadi canser. pb ada FIR yang tak sesuai untuk perumah cancer.

setiap penyakit yg Allah beri ada ubat nye.
In shaa Allah mungkin pb jadi perantara untuk stabil kan hormon thyroid dia yang biasa nye jadi punca utama seseorg tu sukar hamil.

No comments:

Post a Comment