MENU BAR

Wednesday, 9 July 2014

Tips agar rambut cepat panjang

Mesti ramai wanita kat luar sana risau kan bila nak potong rambut pendek. Risau sebab kalau dah potong nanti rambut lambat nak panjang balik. ehem... sama la macam i jugak, tapi rambut i sangat la tebal, nak tak nak mmg terpaksa potong pendek bila keadaan agak merimaskan, especially bila rambut kerap gugur. Adoiii.. sakit kepala dibuatnya. Tapi bila dah potong pendek tu rasa macam menyesal pulak, ye la, dah la rambut susah nak panjang, makan tahun tu nak tumbuh panjang balik. But fortunately i ada terjumpa beberapa tips yuang boleh menggalakan pertumbuhan rambut agar cepat panjang. Jom baca tips ni.
1. Membeli produk rawatan rambut yang mahal tidak berguna sekiranya ia mengandungi banyak bahan kimia yang boleh membantutkan pertumbuhan rambut. (oooo... baru tau, so tak guna la kan beli produk mahal-mahal kan, patut la rambut i lambat panjang, hurmmm)

2. Elakkan menggunakan produk rambut seperti penyembur rambut atau gel rambut setiap hari. (once again, i never thought about this)

3. Jangan cuci rambut setiap hari. Seelok-eloknya cuci 2 – 3 kali seminggu dengan menggunakan air yang tidak terlalu panas. (memang tau pun tak elok cuci rambut setiap hari, but never know pulak boleh bantutkan pertumbuhan rambut jugak kan)

4. Cara anda mengikat rambut turut memberi impak kepada akar rambut anda. Jangan ikat terlalu ketat dan lebih baik sekiranya anda kurangkan mengikat rambut setiap hari. (Ada yang kata nak bagi rambut cepat panjang ikat rambut ketat2, terbalik rupanya, salah info la selama ni ek)

5. Mengurut kepala merupakan cara yang paling baik untuk membuatkan rambut cepat panjang. Ini adalah kerana urutan meransang pengaliran darah yang membawa nutrien penting ke folikel rambut anda. (ok, lenguh tangan pulak nak urut sendiri kan, alamak!)

6. Sekiranya anda merasakan sebab utama rambut anda lambat tumbuh adalah kerana anda kerap menggunting rambut, anda silap. Sekiranya anda potong rambut, anda telah memotong hujung rambut yang tidak sihat dan rambut yang tidak sihat tidak akan tumbuh dengan cepat. (laaaa.... yeke??? baru tau la ni)

7. Menyikat rambut juga penting untuk menjadikannya cepat panjang. Secara tidak langsung sikat anda mengurut rambut dan kepala dan membantu meratakan nutrien penting ke seluruh rambut anda. (okay, after this kena rajin2 sikat rambut)

8. Mengubah belahan rambut juga boleh mempercepatkan pertumbuhan rambut. Sekiranya anda sudah biasa dengan belahan di sebelah kiri, cuba ubah ke sebelah kanan pula. Ini dapat mengubah pengaliran darah dan dapat meransang folikel rambut anda. (kalau duduk rumah boleh la ubah gaya kan, kalau keluar i pakai hijab)

9. Minyak zaitun mempunyai kandungan semula jadi yang bagus untuk kesuburan rambut. Gunakan minyak zaitun setiap hujung minggu. Sapukannya pada kulit kepala dan urutkan kepala anda sehingga ia meresap ke dalam akar rambut. (ok, tau dah, so boleh buat lepas ni)

10. Teh hijau sememangnya kaya dengan anti-oksidan. Anda boleh membilas rambut anda dengan teh hijau organik dan urut kepala anda. Biarkan selama 30 minit dan bilas sehingga bersih. Kulit kepala yang bersih dan segar boleh menyihatkan lagi akar rambut anda. (Alamak, teh hijau pulak, mane nak carik)

hurmmm... berguna juga kan tips2 ni, tapi tips yang last tu macam leceh sikit la pulak, better kalau ada shampoo yang memang ada kandungan green tea ni kan.

Oh! ok. baru teringat, shampoo marine essence yang i guna ada extract daun teh pu erh. ooo... no wonder la since i pakai shampoo tu rambut i macam cepat panjang. Rupanya kandungan dia memang ada kena mengena dengan tips2 kat atas tadi tu. jom tengok jap kandungan shampoo Marine Essence ni...

 Yang bestnye lagi pasal shampoo ni i perasan my hair makin lurus la pulak lepas consume shampoo ni 2 hari sekali. memang best kan. so u ols yang teringin nak dapatkan shampoo ni jugak boleh contact i kat no.0136391612 ye. anytime i reply. (^_^)

Tuesday, 8 July 2014

Cara untuk betulkan postur badan

Memang ramai diantara kita mempunyai postur badan yang tidak betul kan, tak kira lelaki atau wanita. Tapi selalunya kaum wanita obses sangat dengan masalah-masalah yang melibatkan kecantikkan tubuh badan kan. Ye la, dah nama pun perempuan dan wanita kan, memang lumrahnya nak tampil cantik sentiasa. Postur badan yang tak betul merupakan salah satu masalah yang sering dihantui oleh kaum wanita juga. Tapi tahukah anda apa yang menyebabkan terjadinya masalah postur badan yang tidak betul ini? Jom kita rungkai permasalahan dan penyelesaiannya.


Contoh postur badan

Apakah yang menyebabkan postur yang tidak betul

  • Poor habits (slouching etc)
  • Obese
  • Otot yang lemak (tidak dapat menakung berat anda)
  • Mengandung
  • Kasut timut tinggi (yes for you girls out there)
  • Otot tegang (lack of flexbility)
  • Banyak duduk depan PC
itu adalah antara punca mengapa berlakunya postur badan yang tidak betul. 
Bagaimana pula untuk memperbaikinya?
  • Kekuatan asas otot
  • Flexiblity in your muscles
  • Core balance (not just strong abs but strong lower back also)
  • Kesedaran..supaya you have the awareness to make changes, jika perlu
sedikit latihan juga perlu untuk mengembalikan postur badan yang betul. Apakah jenis latihan yang boleh kita lakukan?
  • Latihan abs
  • Latihan untuk bahagian bawah belakang seperti (hyperextensions)
  • Overall back exercise seperti lat pulldown to promote an erect upper body
Selain daripada tips-tips diatas, i nak kongsikan juga kat u ols mengenai Premium Beautiful Korset ni yang boleh juga membantu untuk mengembalikan postur badan u ols. u ols kenal tak dengan Fatin Liyana? 1 of the famous blogger in malaysia. Beliau juga menghadapi masalah postur badan ni juga. But fortunately, dia diperkenalkan dengan Premium Beautiful korset oleh my mentor iaitu Salha Mohd Zain. Meh tengok perbezaan postur badan beliau sebelum dan selepas mengenakan Premium Beautiful korset kat badan beliau.

Sebelum menggunakan premium beautiful

Selepas menggunakan premium beautiful
nampak tak perbezaan dia? so for those yang susah sangat nak buat exercise tu, i recommend u ols try la premium beautiful ni. memang membantu sangat-sangat. Fatin Liyana pun suka dengan bentuk dan postur badan beliau sekarang. bukan kata Fatin je, i pun sama.. nak tengok tak my own testimonial pulak? jommmm....


see... nampak kan camne postur badan i berubaa after pakai premium beautiful. sebab apa tau premium beautiful ni boleh bantu kembalikan postur badan u ols dengan betul, sebab dalam set premium beautiful ni ada Waist Nipper/Bengkung yang mampu membuatkan badan u ols jadi tegak secara automatik, bila u ols pakai  Bengkung tu mmg u ols tak akan duduk bongkok punya. meh nak tunjuk rupa bentuk bengkung premium beautiful ni..



Ini dia Waist Nipper/bengkung yang saya cakap tadi. Meh saya ceritakan sikit apa fungsi Waist Nipper ni.


Dilengkapi dengan 7 Batang keluli memori yang dapat menyokong pinggang dan menegakkan tulang vertebra, turut berupaya memperbaiki postur berdiri dan duduk. Tulang-tulang ini sangat lembut dan mengikut bentuk badan-keselesaan sepanjang hari. Kesan 'effect' pemakaian kimono pada wanita jepun ini di applikasikan keatas teknologi pembuatan bengkung premium beautiful. ANDA tidak akan bongkok sehingga ke tua jika amalkan pemakaian bengkung. Sakit pinggang/belakang juga akan LENYAP juga dari badan!

Juga mempunyai Cangkuk 3 laras disisi untuk keselesaan badan dan mempercepatkan pembakaran lemak degil disini. Rekaan secara fleksibel, menghasilkan kesan pembentukan berdasarkan kesesuaian badan individu.
Bahagian hadapan membantu perut menjadi kemas dan rata. Amat sesuai juga untuk kaum adam yang 'boroi'.
so, pada u ols yang berminat nak mencuba premium beautiful corset ni boleh contact saya direct di nombor 0136391612.
boleh tengok je testimoni-testimoni daripada pengguna-pengguna premium beautiful korset kat sini.