MENU BAR

Thursday, 12 February 2015

Resepi Agar-Agar Mineral Coffee yang superbbb!!! sedappp!!!!

Hari ni nak share dengan readers semua. Semalam kita tetiba terasa nak makan agar-agar or dalam bahasa mudahnya kita panggil lengkong. Tak tau la lengkong ni asal dari mana ek sbb kita dari kecik mmg dah terbiasa panggil lengkong. Ok, lengkong kali ni special sikit sebab kita buat daripada MINERAL COFFEE!!! yeayyy!!! rasa dia pehhh!!! memang superbbb sedap. Apa yang buat dia sedap?? haaa... mestilah ada resepi rahsia kan... ok, nak tau apa resepinya. jommmmm kita tengok resepinya. Sebelum tu nak tunjuk gambar sikit. hehehehe... yang kuning tu ada lebihan tak muat nak masuk mangkuk tu, so kita bancuhkan dengan pati jagung skit.. hehehe....


RESEPI AGAR-AGAR MINERAL COFFEE

Bahan-bahannya:
1 paket agar-agar (11gm)
1 tin susu cair
3 tin air (ikut sukatan tin susu cair)
1/2 tin gula (ikut sukatan tin susu cair jugak ye)
2 paket mineral coffee
4 sudu milo serbuk

cara-caranya:
>> masukkan agar-agar paket tadi dalam periuk kemudian campurkan dengan air dan gula, lepas tu didihkan sampai agar-agar dan gula cair.
>> sementara tu bancuh mineral coffee tadi dengan milo bersama sedikit air panas
>> bila semua dah sebati masukkan susu cair dan masak sampai sebati
>> agak-agak dah masak amek bancuhan tu agak-agak dalam sukatan 1 tin susu cair tadi campurkan dengan bancuhan mineral coffee & milo tadi
>> lepas tu masukkan dalam acuan n biarkan sejuk
>> bila lapisan mineral coffee tadi dah agak keras, baru letakkan lebihan bancuhan agar-agar susu tadi kat atasnya
>> kemudian biarkan sejuk pada suhu bilik, bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.


tadaaaaaa!!!! dah siap!!! makan sejuk2 memang sedap gilerrrrr!!!!

SELAMAT MENCUBA!!!!

No comments:

Post a Comment