MENU BAR

Friday, 19 June 2015

MENU BERBUKA 1 RAMADHAN

RESEPI CREAMY BUTTER CHICKEN : MY OWN VERSION

Assalamualaikum.... alhamdulillah selesai sudah menjalani ibadah puasa untuk 1 ramadhan. Hari pertama berpuasa biasanya memang kita akan jalani dengan jayanya kan. Sebab ape ek? Mungkin sebab tenaga masih kuat lagi kot.. hehehehe.... takpelah, semoga kita dapat lalui bulan ramadhan ni dengan penuh tawadhok dan jaya-nya sehingga ke akhir bulan ye.

So, hari pertama berpuasa apa menu berbuka puasa korang? Mesti macam-macam kan. Hari pertama sure la ramai yang balik kampung sambut puasa dengan keluarga tercinta kan... bestnye korang dapat sahur dan berbuka beramai2 kan. Me???? Berbuka puasa sorang2 je sebab husband keje kat singapore kan. Sahur je la dapat sama2, berbuka sorang2. Hujung minggu baru dapat berbuka sama. Alhamdulillah... syukur la kan, masih jugak dapat merasa ada dengan suami dan anak2... ehehehe... Eh! termelalut pulak dah... i'm sorry... ngeeeee~~~~

Ok lah, back to the main point. 1st ramadhan semalam i ols masak Creamy Butter Chicken. Tetiba terasa nak makan menu ala-ala west pulak kan. At first odah cari jugak resepi guna MR.GOOGLE. Banyak-banyak resepi yang jumpa, tertarik dengan resepi dari blog AZIE KITCHEN ni, sebab resepinye simple dan nampak menarik. odah follow exactly resepi dari blog Azie ni cumanya odah tambahkan bawang putih je coz resepi Azie takde guna garlic pun. Lagi 1 kalau ikut kat blog Azie Kitchen dia ada guna cili, odah gantikan dengan black pepper je sebab tak nak pedas, lagipun odah masak sekali untuk anak-anak juga, kalau buat pedas kang kesian pulak kat hero 2 orang tu kan tak boleh nak makan. Kat sini odah share resepi Creamy Butter Chicken ni ikut resepi yang odah dah olah ye. Kalau u ols nak resepi asli dari blog Azie Kitchen boleh tengok sini ek. Kalau korang seorang penggemar cheese sure korang suka makan Creamy Butter Chicken ni sebab memang superrrr sedapppp.

Ni la rupa butter chicken kita
Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sk serbuk Black pepper
1 pelepah daun kari
1 keping cheddar cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Maggie
Garam
2-3 ulas bawang putih (cincang)

Bahan perap:
1 sk garam
1/2 sb sugar
2 sk serbuk kari
1 sb tepung gandum
1 telur

Cara-Cara :
Perap ayam dengan bahan perapan selama 1 jam. Odah simpan dalam freezer selama 1 jam tu. Lepas 1 jam keluarkan dan goreng hingga warna kuning keemasan. Gunakan Non stick pan kalau tak nak melekat.

Panaskan kuali dan cairkan butter tadi, lepas tu tumiskan bawang putih dan daun kari sampai naik bau. Kemudian masukkan susu cair dan cheese, kacau rata. Kemudian masukkan garam, serbuk black pepper dengan perasa ayam tadi. Kacau rata. Lepas tu boleh lah masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan rata bersama dengan kuah tadi. Masak sekejap sampai kuah rata pada seluruh ayam. Siappp!!! dah boleh hidangkan.

SELAMAT MENCUBA U OLSSS!!! 

No comments:

Post a Comment