MENU BAR

Monday, 10 October 2016

JAMU BIDAN : MAKAN JAMU TAPI TIADA PERUBAHAN?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


KAK... JAMU AKAK NI BETUL KE BERKESAN? SAYA DAH HABIS SEBOTOL DAH TAPI MACAM TAKDE PAPE JEK.

Soalan kat atas ni menjadi soalan yang agak famous jugak la daripada customer kan. Tak kira la untuk produk apa sekalipun, mesti ada soalan-soalan yang ada antara kita akan hadapi kan. Well.. hari ni odah nak open atau nak bagi jawapan sikit pada "customer-customer" yang selalu bagi soalan CEPU CEMAS seperti diatas ni. hehehehe...

Jawapan Saya : Deq non... awak baru makan 1 botol deq non. Agak-agak toksin dalam badan awak tu dah bape lama awak "ternak"?. Lepas tu air masak deq non minum cukup tak 2-3 liter 1 hari? Haa... lepas tu meh ahkak nak citer lagi ni... Kenapa kalau kita makan jamu ni macam tak berkesan sedangkan orang lain elok je berkesan?

Antara sebabnya ialah:

1. Suka minum ais, air sejuk serentak ketika makan jamu
Ais & Air sejuk ni tak elok untuk orang perempuan deq non. Rahim mudah kembang sayang. Makan jamu bersulamkan air sejuk/ ais tak menjadilah rawatannya deq non. Mati terus khasiat Jamu tu deq non. Macam mana jamu nak bertindak kalau khasiatnye dah "mati".

2. Selalu makan makanan sejuk seperti timun, kangkung, tembikai, labu, taugeh, kobis dan lain-lain makanan sejuk.
Kalau boleh dalam tempoh rawatan ni elak-elak kan lah makan makanan yang sejuk2, lebih lebih lagi waktu period. Perjalanan pengeluaran darah kotor boleh terganggu tau kalau makan-makanan sejuk-sejuk ni. Darah boleh beku, bila dah beku maka itulah yang menyebabkan penyakit seperti senggugut yang teruk dsb.

3. Kurang minum air masak
Air masak ni penting deq non untuk sistem perkumuhan kita sebab dari situ la toksin akam disingkirkan. Jadi kalau kita minum banyak air putih maka senang la tubuh nak detox segala toksin. Bila dah detox baru lah mudah supplement nak bertindak. Nak elok kena minum air kosong 2 ke 3 liter sehari ye.

4. Suka Minum air kelapa
Yang ni pun sama. Lebih kurang macam ais jugak sebab sifat air kelapa ni sejuk. Jadi elak elakkan la ketika dalam tempoh rawatan ye. Lagi 1 air kelapa ni kalau di minum selepas ambil jamu dia akan meneutralkan khasiat jamu. Kalau dah neutral takdelah khasiat dia kan. Kalau takde khasiat maka.... lu pikir la sendiri. Hehehehehe...

5. Kerap minum minuman berkafein dan bergas.
Ni lagi 1. Minuman berkafein ni akan menyerap khasiat dan zat-zat jamu/ubatan yang awak awak ambil tu tau. Boleh nak minum, bukan tak boleh.. tapi pastikan deq non semua neutralkan balik dengan minum 7 gelas air kosong selepas minum secawan kopi. Penting tau ni. Ingat ye.

6. Konsisten sewaktu mengambil jamu.
Konsisten macam mana tu? Maknanya kalau ambil pagi tetapkan pada waktu pagi je. Jika ambil malam tetapkan pada waktu malam. Janganlah makan ikut suka hati. Konsisten makan ikut time tu betul-betul. Jangan skip, lepas tu sekejap makan sekejap tak makan. Takmo gitu keh. Nak kesan mantap makan ikut time.

Lastly janganlah bagi banyak sangat alasan... terlupalah itulah inilah. Macam mana jamu nak berkesan sayang-sayang semua... awak nak kesan tip top tapi awak tak nak ikut nasihat kami. so lepas ni follow apa yang perunding beritahu dan ajar. Kalau tak penat je telan jamu tapi tak berkesan. Ha lepas tu mula bosan dan give up. Salahkan jamu tak beri apa-apa perubahan. Aduiii... sedih ahkak deq non. Satu lagi... Jangan la Ingat telan jamu hari ni esok terus nak cantik mantap gebu... memang tak lah ye deq non. Jamu ni pun dekat dalam info dia awal-awal kita dah beritahu 100% herba asli, 100% natural, makanya makan masa la sikit nak nampak hasil yang awak-awak nak tu. Kena sabar, konsisten, rajin, disiplin dan istiqomah. Cuba awak-awak semua tengok mak-mak bidan yang tegar mengamalkan jamu sejak zaman muda-muda, zaman anak dara, kalah anak dara sekarang tau body dia. Mantap dan Gebu gitu. Haaaa... tapi jangan risau... masih belum terlambat pun kalau awak-awak semua nak dapatkan body yang fit dan bergetah macam zaman anak dara dulu. Mulakan langkah dari sekarang. Amalkan Jamu dengan konsisten sekurang-kurangnya untuk tempoh 6 bulan pertama. InsyaALLAH akan membantu memperbaiki kesihatan dalam kita semua.

JOM MARTABATKAN HERBA ALAM SEMULAJADI. ANUGERAH DARI ALLAH S.W.T YANG TIDAK TERNILAI, MEMANG SANGAT-SANGAT BERHARGA.


BERMINAT UNTUK DAPATKAN JAMU BIDAN?
SEPERTI BIASA, HUBUNGI SAYA SEPERTI DIBAWAH :

No comments:

Post a Comment