MENU BAR

Monday, 27 February 2017

AiBE : MANDIAN BIDARA DENGAN CAMPURAN MINYAK AROMATIC





Hai semua, Apa khabar korang? Harap-harapnya sihatlah ye. OK, SZ nak tanya korang la, korang tau tak Pokok Bidara? Sure ramai tahu kan dan sure korang tau apa bagusnya pasal Pokok Bidara ni kan. OK takpelah, even kalau korang dah tau pun SZ still nak cerita jugak lah. 😉😉😉


Pokok Bidara atau nama saintifiknya Z. mauritiana merupakan sejenis pokok renek malar hijau yang tumbuh di Asia dan Asia Selatan. Pokok Bidara, pokok renek berduri, dengan ketinggian sehingga 15 meter, dengan batang berdiameter 40 cm atau lebih; rimbunan daunnya merebak; duri stipular dan banyak dahan yang rendang. Daunnya luruh, ovate atau bujur eliptik dengan puncak bulat, dengan 3 urat lekuk membujur di pangkal. Daunnya adalah kira-kira 2.5-3.2 cm panjang dan 1.8 kepada 3.8 cm lebar dan mempunyai gigi halus pada pinggirnya. Ia bewarna hijau gelap dan berkilat di sebelah atas dan hijau-pucat hingga hijau-kelabu di bahagian bawah. Bergantung kepada iklim.

Dedaunan daripada Pokok bidara cepat tumbuh dan mula menghasilkan buahnya dalam tempoh tiga tahun. Buahnya lembut, berair, berbiji boleh mencecah sehingga 1-2.5 inci (2.5-6.25 cm) panjang, bergantung kepada jenis dan kecanggihan penanaman, buah mampu mencapai ukuran 6.25 cm panjang dan 4.5 cm lebar. Bentuk buah hampir bujur-melonjong, bulat atau lonjong. Kulitnya licin pada am nya berkilat, nipis tetapi padat.

Buahnya masak pada berlainan masa, walaupun pada pokok yang sama. Buahnya berwarna hijau bila muda, kuning ketika masak dan merah ketika matang sepenuhnya. Ia lembut, berair berkulit kedut dan mempunyai aroma yang amat menyenangkan. Rasanya manis dan masam-masam-manis.Tekstur isi dan rasa menyerupai epal, apabila mengkal isinya putih dan ranggup, berasid hingga separa asid tapi manis. Buah yang terlalu masak kurang ranggup dan seperti bertepung, buah terlebih masak pulak berkedut, isi bewarna krim, lembut, berspan dan hapak. Pada mulanya aroma seperti epal dan menyenangkan berubah menjadi hapak. Terdapat biji keras ditengah, bujur atau lonjong yang mengandungi 2 biji benih bujur, coklat, 1/4 (6mm) panjang.

Bunganya kecil, kuning, 5-kelopak dan biasanya berdua atau bertiga di celah daun. Bunga putih atau putih kehijauan dan buahnya bewarna oren coklat, 2-3 cm panjang, boleh dimakan dengan pulpa putih mengelilingi 2-locular pirena. Bidara (Z. Mauritiana) adalah salah satu daripada dua spesies Ziziphus yang mempunyai kepentingan terbesar hortikultur, ia itu jujube Cina (Z. zizyphus). Jujube India adalah lebih tropika manakala jujube Cina adalah spesies tahan lasak dan sejuk.

ANTARA MANFAAT DAUN BIDARA

1. Sebagai Ubat dari Gangguan Jin dan Sihir
2. Memandikan Jenazah
3. Sebagai Penguat Rambut
4. Menghilangkan Jerawat
5. Menghilangkan Bau Darah Haid
6. Dijadikan Sirap, Manisan, dan Bahan Makanan
7. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka 
8. Sebagai Bahan Kosmetik Wajah
9. Pelembap Kulit
10. Menghilangkan Depresi
11. Meningkatkan Nafsu Makan
12. Mencegah Diabetes
13. Mengubati Penyakit yang Disebabkan oleh Bakteria dan Virus
14. Merawat Gastrik
15. Merawat Bibir Pecah-pecah dan Gusi Berdarah
16. Mencegah Pertumbuhan Sel Kanser dan Tumor
17. Mengubati Masalah Keputihan dan Haid yang Tidak Teratur
18. Mengatasi Ejakulasi Pramatang atau Lemah Syahwat
19. Sebagai Ubat Bisul dan Gout
20. Merawat Demam
21. Merawat Kesihatan Tulang dan Gigi
22. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
23. Mengubati Insomnia / Sukar Tidur
24. Merawat masalah sakit ketika Buang Air Kecil, Berdarah, atau Bernanah
25. Sebagai Pembersih Usus
26. Mengubati Penyakit Kardiovaskuler
27. Memperbaiki Sel-sel Tubuh yang Rosak
28. Merawat Radang Kulit

Baiklah... Itu sedikit info Am dan kegunaan Am Daun Bidara. Disini SZ nak perkenalkan kepada korang Siri Koleksi Mandian Bidara yang SZ baru cuba-cuba nak jual. Sambil-sambil menjual SZ guna sendiri jugak tau. Memang best Mandian Bidara ni. OK, Jom SZ share dengan korang apa jenis mandian yang ada dalam koleksi ni :

KOLEKSI MANDIAN BIDARA AiBE

1. MANDIAN BIDARA LAVENDER
===========================

Khasiatnya: Membantu menghilangkan rasa Stress, Panik, Darah Gemuruh, Emosi terganggu * Mengembalikan semangat diri * Membersihkan diri dari Aura Negetif dalam badan * Mendinding diri dari gangguan Saka, Jin dan Sihir * Elok digunakan ketika Mandi Wajib (Wanita) * Merawat masalah kulit * 

2. MANDIAN BIDARA 7 ROS
=======================

Khasiatnya: Merawat masalah tidur malam * Menyegarkan badan dari keletihan * Boleh merawat masalah keputihan (Wanita) * Boleh digunakan semasa berpantang bagi mengelakkan dari gangguan jin * Menaikkan Aura Seri Wajah pada sipemakai * Aromaterapi bagi menyegarkan tubuh badan * 

3. MANDIAN BIDARA BUNGA MARYAM
================================

Khasiatnya: Berfungsi sebagai Pengasihan * Mampu membuatkan orang disekeliling menyukai anda * Mampu memikat pasangan * Aromaterapi untuk haruman yang romantik * Memperhalusi dan melembutkan kulit * 

4. MANDIAN BIDARA 7 BUNGA
==========================

Khasiatnya : Menaikkan Aura Seri Wajah * Mengekalkan keanjalan dan keremajaan kulit * Memberikan energy dan meningkatkan Aura positif * Memberikan keyakinan diri pada sipemakai * Aromaterapi bagi menenangkan Jiwa * Membantu mengatasi masalah kulit * 

5. MANDIAN BIDARA 7 LIMAU
=========================

Khasiatnya: Membantu merawat masalah insomenia * Membantu merawat masalah susah tidur * Membantu merawat masalah gangguan makhluk halus yang kuat * Membantu merawat masalah kulit seperti Eczema * 


SZ suka pakai 7 Rose. Wangiiiiiii. Untuk Anak-anak SZ, SZ pakaikan yang Lavender. Bagus untuk tingkatkan semangat dan prestasi diri dorang tau. Hero SZ kan dah sekolah 2 orang tu. So baguslah untuk dorang kan.

so pada you all's yang berminat nak dapatkan salah satu daripada koleksio mandian ni boleh la contact SZ ye. Harga Sebotol Mandian ni RM39 sahaja (tak termasuk caj pos). Mana tau ada antara readers2 SZ ni yang ada menghadapi masalah gangguan sihir, masalah rumah tangga atau apa-apa berkaitan gangguan makhluk halus yang belum sampai tahap serius tu kan, boleh la cuba ikhtiar rawat dengan mandian ni dulu. Acctually mansian ni bagus untuk korang yang berniaga juga tau, boleh bina dan tingkatkan aura-aura posisitf dalam diri dan sekeliling korang. Biar wajah tu sentiasa nampak berseri-seri dan penuh karisma kan. So it's good for you la kan. 

Macam biasa, kalau berminat nak dapatkan boleh hubungi SZ seperti dibawah ye.

With Love~~~ SZbeautyherbs 
❤❤❤😘😘😘

No comments:

Post a Comment